флаг

Новини

Рекомендації для керівників установ підприємств, організацій

  1. Неухильне виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», Постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 . № 215 «Про запобігання поширенню на території України
    гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої
    коронавірусом SARS-CoV-2».та протоколів позачергових  засідання місцевої комісії з питань техногенно - екогогічної безпеки і надзвичайних ситуацій м.Запоріжжя від 11.03.2020 № 05 та від  16.03.2020 № 07 .
  2. Не допускати до роботи працівників із симптомами гострого респіраторного захворювання (огляд, вимірювання температури .
  3. 3. У разі виявлення працівника із симптомами гострого респіраторного захворювання, негайно відсторонити від роботи та скерувати до сімейного лікаря для вирішення питання щодо стану здоров’я. В приміщенні де перебував хворий працівник провести дезінфекцію (згідно інструкції до дезінфекційного засобу та заходів перестороги при роботі з дезінфекційними засобами) та провітрювання.
  4. 4. Обмежити проведення нарад, конференцій, профспілкових зборів колективу, тощо. За необхідності проводити Skype – наради ( або інтернет наради - аналоги, групи в Viber, тощо).
  5. Керівникам організацій, які здійснюють прийом громадян, за можливості здійснювати консультування та надавати допомогу громадянам у дистанційному режимі (телефоном, інтернет - чат, тощо). У разі неможливості переведення установи, організації повністю на дистанційне обслуговування населення, з метою запобігання черг та скупчення народу доцільно розробити графік прийому громадян за попереднім записом .

Важливо! Обов’язково сповістити населення щодо зміни правил обслуговування громадян  шляхом розміщення інформації на власному сайті, через засоби масової інформації,тощо.

  1. Забезпечити заклад (установу, підприємство, організацію) необхідною кількістю миючих, дезінфікуючих засобів.
  2. Створити умови для дотримання особистої гігієни для персоналу та відвідувачів. Обладнати місця миття рук засобами для миття та обробки (рідке мило, рушники разового використання та антисептик). Забезпечити засобами індивідуального захисту працівників закладу (установи, підприємства, організації). При обслуговуванні населення, близькому контакті рекомендується працівникам використовувати засоби індивідуального захисту.
  3. Працівникам закладів (підприємств, установ, організацій) сумлінно дотримуватись правил особистої гігієни.
  4. В процесі роботи працівника, поверхні на робочому місці ( поверхні столу, клавіатура, гаджети,телефон,канцелярське приладдя) слід регулярно протирати дезінфектантом.
  5. В закладі слід посилити режим провітрювання. Провітрювання приміщень проводити якнайчастіше.
  6. Забезпечити у закладі ( підприємстві, установі, організації) проведення дезінфекційних заходів. Загальну дезінфекцію приміщень закладу проводити не менше 4 раз на день ( обробка всих поверхонь приміщення, підлоги тощо). Дезінфекційні заходи проводити за відсутності персоналу. Після проведення дезінфекції обов’язково проводити провітрювання приміщення. В кінці робочого дня проводити генеральне прибирання із застосуванням миючих та дезінфікуючих засобів.

Особливу увагу приділити:

- дезінфекції приміщень де здійснюється прийом громадян (дверні ручки, перила ручки стільців для відвідувачів, поверхні столів для відвідувачів, ручки для відвідувачів (в місцях де розміщена інформація для відвідувачів (заповнення документів, заяв)), в супермаркетах ручки продуктових кошиків, візків, комірки для речей відвідувачів ( всі поверхні комірки, ручки, ключі комірок) за можливості обробляти дезінфектантом якнайчастіше  ( кожні одну-дві години).

- дезінфекції приміщень для персоналу

- роздягальні – обробка дезінфектантом контактних поверхонь, ручок шаф, дверних ручок тощо.  

- їдальні (кімната відпочинку  для персоналу) обробка дезінфектантом контактних поверхонь, ручок шаф, ручок холодильника, мікрохвильової печі, кавамашини. Відмовитись від використання «корпоративного» посуду Рекомендувати працівникам використовувати особистий посуд. Відмовитись від використання  загальної гумки для миття посуду.

- душові кімнати ( для підприємств) – проведення дезінфекції після кожної «зміни»

-  туалетні приміщення

  1. 12. Забезпечити проведення дезінфекції корпоративного транспорту, що використовується для підвозу людей на роботу.

Загальні вимоги до проведення дезінфекційних заходів на об'єктах:

Рекомендовано передбачити наступне:

  • призначити відповідальних осіб за проведення профілактичних дезінфекційних заходів;
  • провести їх навчання з питань дезінфекції та виконання правил безпеки;
  • провести розрахунки необхідної кількості дезінфекційних препаратів для проведення дезінфекції та забезпечити їх придбання;
  • потреба в деззасобах визначається згідно норми, з розрахунку: 100 мл робочого дезрозчину на 1 квадратний метр площі (згідно Методичних рекомендацій до препарату) та розраховується за наступною формулою:

К=S*N*M, де

К- кількість дез.засобу (гр.)

S - площа, яка підлягає дезінфекції

N - кратність проведення дезінфекції

М- кількість препарату в дез.розчині (гр).

  • Наприклад: для проведення дезінфекції площі 100 кв.м. 2 рази на день з використанням 0,2% розчину деззасобу) необхідно :

10 л. дезрозчину, або 40 гр. деззасобу / день або на 30 днів -1,2 кг / місяць.

Перелік дезінфекційних засобів та їх орієнтовна потреба для проведення профілактичної дезінфекції на об’єктах.

 

 

 

Концентрація

     (%)

Експозиція

(хв)

Кількість

    (Кг)

Об’єм роб.розчину

   (л)

Площа

Обробки

(Кв.м)

Метод

обробки

Об’єкт

обробки

Хлорвмісткі

Дезактин

хлорвмісний

0,5

30

0,2

100

1000

зрошення

поверхні

Хлорантоін

0,5

30

0,2

100

1000

зрошення

поверхні

Соліклор

0.06

15

0,2

100

1000

зрошення

поверхні

Бланідаз-

Актів

0,25

15

0,25

100

1000

зрошення

поверхні

Нехлорвмісткі

Мікробак

форте

0,25

30

0,25

100

1000

зрошення

поверхні

Сурфаніос преміум

0,25

30

0,25

100

1000

зрошення

поверхні

                 

На1 кв.м витрати робочого розчину: 100 мл протирання, 150 мл – зрошення.

Важливо!!!!! Необхідно використовувати дезінфекційні засоби зареєстровані в Україні  та згідно методичних рекомендацій до них. 

Рекомендації щодо розрахунку дезінфекційних засобів для дезінфекції транспорту

Потреба в деззасобах визначається потужністю підприємств, а саме : кількістю автомашин, кількістю рейсів, площею , яка підлягає дезінфекції. Орієнтовна потреба однієї обробки автомобіля площею 10 кв.м. складає від  2,0 гр. до  5,0 гр. дезінфекційного препарату.

На кінцевих зупинках авотранспорту необхідно:

  • організувати робочі місця (пости, майданчики, кінцеві зупинки) для проведення дезінфекції, обладнати розпилювачами, засобами індивідуального захисту, ємностями для приготування дез.розчинів, антисептиками для обробки рук водіїв використовуються у разі відсутності умов для миття рук;
  • визначити осіб, відповідальних за дезінфекцію, провести їх навчання;
  • при необхідності можно звернутись до організацій, які надають послуги з дезінфекції за договорами на платній основі .

Орієнтовна потреба в дезінфекційних засобах для обробки автотранспорту:

Автобус, тролейбус: Орієнтована площа 100кв.м-  0,02 кг  засобу на 1 обробку.

Маршрутне таксі: орієнтована площа 40кв.м – 0,01 кг на1  обробку.